Search This Blog

Monday, July 9, 2012

Paella - un rasfat de care nu m-as satura niciodata!


Paella este una din preferatele mele. Am multe preferate :) dar acest fel de mancare este in top. Prima data l-am decoperit pe coasta de sud a Spaniei acum foarte multi ani, la o fiesta si a fost preparat intr-o tava, care tot Paella se numeste, de dimensiuni foarte mari, cu foc de lemne. A fost minunata. Cea mai buna pe care am   mancat-o vreodata...probabil ca la fel ca si sarmalele noastre care se fac in cantitate mare la ceaun cu diverse ocazii, asta o fi si secretul pentru Paella... sa fie pregatita in cantitati mari din care sa se infrupte cat mai multi meseni :) Acum ceva timp am descoperit aici un restaurant cu specific spaniol, asa ca evident ca am comandat Paella...nu a fost rea, dar nici nu mi-a satisfacut pofta. Atunci m-am hotarat ca voi indrazni sa incerc sa o pregatesc acasa... Aseara mi-a venit curajul, mai ales ca acum am si tava speciala pe care am gasit-o din intamplare in timp ce mai cotrobaim dupa ceva chilipiruri pe la niste magazine. Un semn clar! :))))

Gata cu vorbaria si sa trecem si la treaba. Veti vedea ca e foarte simplu de preparat si rezultatul este absolut delicios!

Avem nevoie de:


  • 2 cani de orez cu bobul lung dar nu din acela foarte subtire (aprox 500 gr)
  • un piept de pui potrivit
  • o ceapa potrivita
  • 4 catei de usturoi
  • o rosie 
  • un ardei gras mare sau doi daca sunt mai mici
  • 100 gr de mazare congelata (aprox doua maini bune)
  • 250 gr fructe de mare congelate, daca sunt proaspete cu atat mai bine
  • 200 gr creveti decorticati
  • 2 frunze de dafin
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • sofran sau alt inlocuitor care coloreaza orezul in portocaliu
  • ulei de masline
  • 250 ml vin alb
  • 1 l supa de pui sau peste

Mai avem nevoie de o tava pe care sa o bagam la cuptor. Ideal e tava pentru Paella care e rotunda si dintr-un metal mai gros, dar puteti folosi si o tava intinsa din portelan sau lut chiar.

Prima data punem intr-o tigaie, la foc potrivit, 3 linguri de ulei de masline. Pieptul de pui se taie cubulete si se pune la rumenit in tigaie. Cand e aproape gata adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt. Daca puiul e rumenit si ceapa inmuiata le transferam in tava ce va merge la cuptor.

Daca aveti deja supa sariti pasul acesta. Eu nu am avut asa ca am preparat una foarte rapid. Am pus in tigaie 2 linguri de ulei de masline, fructele de mare dezghetate, 2 frunze de dafin, sare si 1l de apa. Dupa ce am lasat sa dea in clocot cam 5 min, am adaugat o lingura de boia si o lingura de sofranel (safflower). Se mai lasa 5 min la foc mic. Cat isi fac de cap fructele de mare in tigaie transformandu-se intr-o supa pescareasca portocalie noi ne vedem mai departe de ale noastre.

Daca aveti supa deja pregatita, puneti orezul, fructele de mare, foile de dafin, boiaua, sofranul, piper si supa direct in tava pentru cuptor. Mai departe toata lumea face la fel. Rosia se taie cubulete si se pune in tava. Un ardei mic sau o jumatate din unul mare se taie cubulete si se pune si el in tava. Punem si supa din tigaie cu tot cu fructe de mare, in cazul in care ati facut ca mine. Adaugam vinul alb, ca sa fie veselie maxima in tava. Spaniolii sunt la fel ca si noi, niste oameni veseli, cu multa pofta de viata. Si toata lumea stie ca pofta vine mancand.... Si acum le ametim si mai tare amestecand usor toate ingredientele.


Cuptorul trebuie incalzit la 180 de grade Celsius sau 350 Fahrenheit. Introducem tava cu grija la cuptor pentru 40 de min. Dupa primele 20 de min o scoatem putin de la cuptor ca sa supraveghem situatia, nu de alta dar sa nu fie prea mare veslie acolo...mirosul oricum e nebunie in toata casa....si amestecam usor de pe margini pe mijloc ca sa cuprindem bine tot orezul cu zeama plina de savoare.


Dam iar la cuptor pentru restul de 20 de min, dupa care iar le intrerupem fiesta, nu pentru ca suntem invidiosi ci doar pentru ca au mai venit niste invitati: mazarea si crevetii. Ii amestecam si pe acestia usor in atmosfera incinsa din tava si ii mai lasam sa se parpoleasca 20 de min in arsita torida din cuptor.

Ca sa fim siguri ca e gata putem degusta putin orez dintr-o marginuta (asta ca sa potolim putin si papilele gustative dupa ce nasul nostru a adulmecat timp de 1 ora mireasma mediteraneeana din bucatarie). Orezul cand e gata trebuie sa aiba o consistenta usor al dente. Nu trebuie sa trosneasca in dinti dar nici nu trebuie sa fie fiert total ca la pilaful nostru autohton. Si supa trebuie sa fie toata absorbita. Punem si fasiute din ardeiul care ne-a mai ramas in centru ca sa mai dam putina culoare. Nu mai vrem lichide in Paella noastra, decat poate un pahar de vin rosu langa. Da, stiu, eu inca nu ma delectez cu licori bahice...dar pentru cine poate, nu sunt egoista...

Paella, asa cum iese ea din cuptor, decorata cu sferturi de lamaie, merge in centrul mesei si toata lumea se aduna vesela in jurul ei. Deocamdata nu mananca nimeni pentru ca se fac poze, multe poze cu noua specialitate a casei. In cazul in care ni se mai face pofta sa ne mai uitam putin la ele.

E nemaipomenit de buna! Merge perfect intr-o seara de vara cu un pahar de Sangria rece. Merge si a doua portie la cerere :)




 Buen Apetito!