Search This Blog

Friday, May 18, 2012

Painica englezeasca a la Cristi

Saptamana trecuta am hotarat ca vom incerca sa ne facem singuri painea acasa. Nimic nu se compara cu mirosul unei paini proaspat scoase din cuptor. Prima reteta aleasa de Cristi a fost o paine rotunda taraneasca, dar cu iz britanic. A iesit minunat si ne-a incurajat sa mai facem si alte incercari.

Se face foarte simplu si este buna foc.



Avem nevoie de:

  • 750 gr faina alba de grau, plus ceva extra pentru decor
  • 1 lingura sare
  • 30 gr drojdie proaspata sau 15 gr drojdie uscata
  • 140 gr unt topit, dar nu cald
  • 325 ml apa

Toate ingredientele se pun intr-un vas curat si se amesteca bine. Atentie! Nu punem sarea peste drojdie sau invers. Daca avem drojdie proaspata mai intai amestecam foarte bine sarea in faina, iar daca avem drjdie uscata amestecam drojdia in faina inainte de a adauga si celelalte ingrediente. Se va forma un aluat consistent pe care il rasturnam pe blatul de lucru presarat cu faina si continuam sa il framantam fara frica pret de 5 minute, poate si mai bine. Dupa ce suntem multumiti de efortul depus formam o bila de aluat si o asezam in vas unde o vom lasa la crescut timp de 1 ora. Cand timpul de crestere s-a scurs pregatim o tava intinsa, noi am folosit tava mare de la cuptor pe care am uns-o cu ulei si am presurat faina (se poate pune si o hartie de copt). Rasturnam din nou aluatul pe blatul de lucru presurat cu putina faina si dam forma painicii noastre. Se formeaza o minge pe care o turtim usor pana ajunge la o grosime de aproximativ 5 cm. O mai lasam inca 1 ora la crecut in tava. 
Preincalzim cuptorul la 220 grade C sau 425 grade F. Cand painica e crescuta, o presuram cu faina si cu un cutit trasam cateva crestaturi dintr-o latura in cealalta formand cateva raze se soare. Se baga la cuptor pentru 30 de minute. Dupa ce am scos-o frumoasa si rumena din cuptor, parfumata nu mai zic... am invelit-o intr-un prosop curat ca sa nu se intareasca prea tare coaja. 

A fost delicioasa a doua zi la micul dejun cu ceai fierbine, untulet si miere de albine.

                                                                   Pofta buna!

No comments:

Post a Comment