Search This Blog

Saturday, April 21, 2012

Ciupercute delicioase

O idee pentru un pranz rapid sau o cina usoara. Foarte usor de facut si buuuuune rau!


Avem nevoie de:

  • 500 gr ciupercute champignon
  • 100 gr branza telemea sau feta
  • 1/2 ardei gras rosu sau kapia
  • cateva fire de patrunjel verde
  • cateva cubulete de cascaval sau mozzarela 
  • ulei de masline


Separam palarioarele ciupercutelor de codite si curatam palariile cu un cutitas de membrana protectoare de deasupra. La asezam in tava mare de aragaz cu fata in sus si le dam la cuptor cam 10 min ca sa lase putin din apa. In acest timp pregatim umplutura. Branza maruntita, ardeiul taiat cat mai mic, patrunjelul tocat, o lingura ulei de masline se pun intr-un vas si se amesteca bine.

Scoatem ciupercutele de la cuptor si le intoarcem cu fundul in sus si cu o lingurita le umplem pe rand. Le mai dam la cuptor pentru 15 minute.

Focul ar trebui sa fie cam la 160 de grade Celsius. Cand sunt aproape gata punem si cate un mic cubulet de cascaval pe fiecare palarioara. Acesta se va topi si va forma o crusta frumoasa.

Se pot servi simple sau cu o salata verde alaturi. Sunt absolut delicioase si foarte usoare!


Pofta buna!

Friday, April 20, 2012

Cozonac Rasfatat

Mmmm.....daca nu ar exista pe lume altceva de mancare decat cozonac, nu as fi necajita... Imi place la nebunie...si de aceea ma bucur nespus de mult ca nu se face chiar atat de usor pentru ca altfel as face mai mereu si cum nu sunt foarte prietena cu sala de fitness ...


Avem nevoie de:


Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 50 gr de drojdie proaspata sau 25 gr drojdie uscata
  • 250 gr zahar
  • 6 oua
  • coaja de lamaie, portocala, vanilie, rom
  • unt 100 gr
  • ulei 100 gr
  • smantana cateva linguri
Pentru umplutura:
  • un iaurt mic
  • o ceasca de lapte
  • stafide
  • cacao
  • nuca macinata
  • rahat
  • crema de ciocolata 
Secretul cozonacului este ca incaperea in care se framanta si se lasa apoi la odihnit trebuie sa fie bine incalzita si ferita de aer rece si de curent. Cozonacul nostru desi frumos si rumen are nevoie de cladurica sa creasca zdravan. 

Faina o cernem intr-un vas incapator unde va ramane alutatul la crescut. La mijloc facem putin loc unde dam drumul la ceasca de lapte clocotit. Laptele il omogenizam cu o cantitate mica de faina pana se obtine o pasta legata ca o maioneza. Lasam sa se raceasca pana ajunge la o temeperatura usor calduta.



Intre timp frecam drojdia cu putin zahar. Daca avem drojdie uscata o dizolvam in putin lapte. 


Se adauga peste faina cu lapte, omogenizam, acoperim cu putina faina in ploaie si lasam sa actioneze drojdia. Cam peste 10-15 minute va creste si va sparge ploaia de faina, semn ca mergem mai departe cu urmatorii pasi.
Cat drojdia noastra isi face de cap, noi ne facem si noi de cap cu restul ingredientelor. Separam albusurile de galbenusuri. Doar galbenusurile le vom folosi la aluat, albusurile le folosim putin mai tarziu la umplutura. Galbenusurile se bat bine cu zaharul pana cand acesta se topeste si devine totul ca o spuma.
Cand drojdia noastra a dat semne serioase de trezire si s-a descotorosit de paturica de faina incepem framantatul propriuzis. Se pun galbenusurile frecate spuma, iaurtul, smantana, o lingurita de sare, coaja rasa de lamaie si portocala, esentele de vanilie si rom si amestecam bine pana cand obtinem aluatul nici prea moale,nici foarte consistent. Daca vi se pare ca e prea multa faina mai adaugati smantana sau chiar putin lapte caldut pana cand toata faina este incorporata in aluat.
Aluatul astfel format se framanta mai bine 1/2 de ora folosind pe rand untul si uleiul pana cand acestea sunt absorbite bine.
Se lasa la crescut intr-un loc caldut mai bine de o ora sau pana cand aluatul si-a dublat cantitatea. Dintr-un kg de faina ar trebui sa ne iasa doi cozonaci zdraveni si putem sa pastram putin aluat si pentru o pascuta.

Cat aluatul sta la crescut noi putem sa pregatim compozitia de umplutura. Nuca macinata, albusurile batute spuma, zahar nu prea mult, cam 3-4 linguri, 2 linguri cacao, esenta de rom se amesteca pana obtinem o pasta pufoasa. Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta si se lasa apoi la scurs. Rahatul il taiem in bucatele mici. Crema de ciocolata, eu am folosit Nutella, se lasa la caldura ca sa devina moale si usor de intins. Toate aceste minunatii delicioase se lasa la indemana ca sa ne fie cat mai usor cand incepem sa modelam cozonacii.

Dupa ce aluatul a crescut se ia din vas si se aseaza pe blatul de lucru pe care in prealabil l-am uns cu putin ulei.       Se mai framanta foarte usor de cateva ori si se imparte in doua parti egale. Fiecare jumatate o mai impartim inca o data in doua parti. Avem astfel patru bile de aluat. 

Luma pe rand cate o parte si incepem sa o intindem intr-o foaie rotunda. 


Lucram cu grija si nu bruscam aluatul ca sa nu se supere pe noi.



Si acum intra in scena accesoriile cele mai importante. 


Mai intai crema de ciocolata, pe care o intindem foarte bine pe toata suprafata foii. Urmeaza compozitia de albusuri de ou si nuca si ii va urma exemplul cremei de ciocolata. Infrumusetam cu bucatele de rahat si stafide aurii pe care le imprastiem peste tot.  

Acum rulam frumos foaia ca pe o clatita si o lasam putin deoparte. Facem exact acelasi miscari si cu a doua bila de aluat. Acum avem doua "clatite". Le asezam una langa alta in paralel si le impletim ca sa se imprieteneasca. Tava de cozonac pe care am unso bine cu unt, va gazdui cozonacul impletit pe care il vom lasa la crescut cam 20 de min tot intr-un loc cald. Al doilea cozonacel va avea parte de acelasi tratament.  Cuptorul se preincalzeste la 180 grade Celsius. Cu 5 minute inainte de a baga cozonacul la cuptor, il vom dichisi cu niste ou batut deasupra. Nu batem oul si il turnam peste cozonac. Batem un ou intreg intr-un catronel, cu ajutorul unei pensule mangaiem usor cozonacelul si presuram o ploaie de mac si il mai ornam si cu 2-3 mieji de nuca. 

Si la cuptor cu ei sa se rumeneasca. Vor sta cam 30- 40 de minute in functie de cuptor. Dupa ce ii scoatem ii asezam pe un prosop curat renuntand la tavi si ii lasam sa se odihneasca pe o parte ca sa nu se lase toata umplutura in partea de jos a cozonacului. Dupa vreo 10 min ii intoarcem pe cealalta parte si ii lasam asa pana se racesc complet.
Cine rezista sa se raceasca de tot va avea parte de un cozonac pufos si care se taie foarte frumos. Cine da orice pentru o felie de cozonac cald, asa cum fac eu se va alege cu un cozonac mai greu de taiat, dar buuuuun de imi lasa gura apa si acum cand scriu despre el. 

 Acestia sunt mini cozonaceii pe care i-am facut in niste forme termorezistente de briose.



  
Va urez spor la cozonac si pofta buna!


Wednesday, April 18, 2012

Sarmalute in foi de vita

Imi plac sarmalutele in orice forma si culoare :) Toate sunt delicioase..Cele din carne de porc, cele din carne de pasare, cele de post cu nuca, cele cu urda, sarmalutele moldovenesti mici cat o nuca, sarmalele ardelenesti cat farfuria, sarmalele de la nunti si cele de la praznice.... cele infasurate in varza murata, in varza dulce, cum le facea mama in frunza de tei sau stevie dar cel mai mult imi plac cele in foi de vita de vie. Si nu puteam sa nu avem pe masa de Paste tocmai aceste minunatii delicioase.

Si acum sa trecem la treaba. Sarmalutele moldovenesti ca la mama acasa sunt putin migaloase dar extrem de gustoase!

Avem nevoie de:


  • 1 kg de carne tocata de porc
  • 1/2 kg de carne tocata de vita
  • 1 kg ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 cana si 1/2 de orez
  • 3, 4 oua
  • 2 linguri pasta de tomate sau suc de rosii
  • 1 legatura patrunjel verde
  • doua maini bune de malai
  • sare, piper
  • cimbru, foi de dafin
  • bors acru



Cam 3/4 din cantitatea de ceapa se taie marunt si se pune la calit cu putin ulei. Eu adaug si o cescuta de apa, pentru ca imi place ca ceapa sa fie doar inmuiata nu si prajita.

Cand ceapa a devenit aurie, adaugam morcovul pe care l-am dat prin razatoarea mica.

Lasam pe foc 5 min si apoi adaugam orezul clatit bine in mai multe ape ca sa eliminam toate impuritatile. Adaugam, sare, piper si doua frunze de dafin. Pasta de tomate o desfacem cu putina apa si o adugam peste compozitia din tigaie. Reducem focul la minimum si lasam pe foc pana orezul absoarbe toata apa si incepe sa isi schimbe culoarea.


Acum lasam deoparte sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.   In acest timp putem sa pregatim foile de vita. Eu nu am avut proaspete ci de la borcan. Asa ca le-am clatit in apa fierbinte ca sa fiu sigura ca nu sunt prea sarate si se si inmoaie ca sa fie mai usor de impaturit. Daca aveti frunze proaspete acestea trebuie oparite prin urmatorul procedeu. Se pune apa cu sare la infierbantat intr-o cratita incapatoare. Cand apa incepe sa fiarba se scufunda frunzele in apa si se lasa sa dea un clocot pana isi schimba culoarea intr-un vedre inchis. Se scurg si se lasa la racit.

Intr-un vas incapator amestecam toate ingredientele: carnea tocata, compozitia cu ceapa, orez si morcov, ouale crude, restul de ceapa cruda tocata marunt, verdeata taiata marunt, condimentele, si doua maini bune de malai. condimentam dupa gust cu sare, piper si cimbru. Dupa ce omogenizam foarte bine compozitia incepem sa impaturim sarmalutele in foile de vita. Punem compozitie cat o nuca pe fiecare frunza si o rasucim iar capetele le bagam in interior.

Dupa ce am terminat si operatiunea impaturire le aranjam in vasul de fiert. Cel mai gustoase ies daca le punem intr-un vas de lut, special pentru sarmale. In tara se gasesc de cumparat la targurile de mestesugari. Aici nu am unul,  dar le-am asezat intr-un vas de ceramica in care am asezat mai intai un pat de varza tocata si apoi am aliniat frumos sarmalutele una langa alta. Peste ele turnam apa cat aproape sa le acopere. Le invelim cu o paturica din frunze de varza. Punem si o folie de aluminiu deasupra si le dam la cuptor la foc potrivit, aprox 180 grade celsius. Dupa o ora indepartam folia de aluminiu.Intr-un castronel dizolvam o lingura de pasta de tomate intr-o jumatate de cana de bors acru, sau cum am facut eu intr-o jumatate de cana de apa in care am dizolvat doua linguri de bors magic. Punem peste sarmalute si picuram si putin ulei deasupra si mai dam o ora la cuptor.

Vor iesi cele mai gustoase sarmalute, care se vor topi in gura! Noi le-am savurat cu mamaliguta calda si smantana. Din pacate stomacul meu are o limita si nu m-a lasat sa le mananc pe toate deodata, desi asa mi-as fi dorit. :)
Daca va mai ramane compozitie de sarmalute si nu mai aveti frunze putei sa umpleti cativa ardei colorati asa cum a am facut eu. Dulceata ardeiului a dat un gust deosebit compozitiei.

Pofta buna la sarmalute modovenesti in foi de vita, ca la mama acasa!

Monday, April 16, 2012

Drob de Pasare cu Spanac

Pe langa cozonac, drobul este atractia principala a Pastelui romanesc. Si cum mie imi plac bucatele romanesti, drobul nu poate fi decat pe lista de preferate. :) dar doar de pasare.

Rezultatul final arata asa. Fotografia mai intai ca sa va fac pofta.

Avem nevoie de:

maruntaie de pasare, inimi si pipote, cam 400 de gr
carne tocata de curcan, poate fi si de pui - 500 gr
8 ciupercute champignon
spanac verde - 500 gr
ceapa verde - 15 fire
ceapa uscata - 1 buc potrivita
patrunjel verde - 1 leg sanatoasa, chiar 2 daca sunt mai mici
3 oua fierte
4 oua crude
faina de grau - 3 linguri mari cu varf
pesmet - 2 linguri mari cu varf
sare
piper
foi de dafin
1/2 plic praf de copt

Cantitiatile pot varia in functie de preferinte. Daca va place mai carnos, se poate pune mai multa carne, sau poate va plece cu mai multe oua. Se poate pune si ficat de pasare. Eu nu am pus pentru ca nu mananc in perioada aceasta ficat de nici un fel. Dar imaginatia fiecaruia poate aduce modificari si imbunatatiri retetei. Eu am avut o reteta de baza de la mama pe care am adaptat-o pe loc in timp ce il pregateam.

Procesul de preparare e foarte simplu si deloc migalos, in schimb ia putin timp pentru ca unele ingrediente trebuie pregatite inainte de a le incorpora in compozitia finala.

Inimile si pipotele de pasare se spala bine in apa calduta si se pun sa dea un clocot intr-o apa simpla. Aceasta apa se arunca si se clatesc maruntaiele cu un jet de apa. Se pun din nou la fiert, de data aceasta in apa doar cat sa le cuprinda, in care punem sare, piper, o frunza de dafin si la urma cand sunt aproape fierte adaugam putin ulei. Dupa ce au fiert, se scurg si se lasa la racit. Se pot toca la masina de tocat, in robotul de bucatarie sau se pot taia si la cutit daca aveti rabdare si va place sa simtiti bucati mai mari in drob. Eu le-am maruntit la robot si a fost numai bine, se simteau bucatelile in drob.
Cat fierb maruntaiele noastre, pregatim carnita. Tocam ceapa uscata marunt. O punem la calit in foarte putin ulei si picuram si putina apa. Cand ceapa s-a inmuiat, punem ciupercutele taiate cubulete in tigaie si le lasam cateva minute sa le prinda caldura. Urmeaza si carnea tocata. Punem sare, piper, doua foi de dafin si lasam la foc mic sa se patrunda carnea. Sa nu mai aiba culoare roz. Nu acoperim vasul deoarece vrem sa se mai evapore din apa de la ciupercute si carne. Cand e gata se lasa deoparte la racit.
Acum intr-un vas incapator amestecam toate ingredientele: maruntaiele tocate, carnita calita cu ciuperci si ceapa, spanacul tocat, ceapa verde tocata si ouale fierte care au fost si ele trecute tot prin robotul de bucatarie, patrunjelul taiat marunt, ouale crude, faina de grau, pesmetul si praful de copt. Daca vi se pare prea moale puteti sa mai adaugati o lingura doua de pesmet. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Se unge o tava dreptunghiulara de aragaz cu ulei si se tapeteaza bine cu faina. Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor la foc potrivit, 160 grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de min. Intre timp se pregateste o compozitie mai groasa de clatite din doua oua, faina, apa si un varf de sare. Aceasta compozitie se toarna deasupra drobului si se mai lasa la cuptor pentru inca 20 de min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor. Eu imi dau seama cand e copt atunci cand marginile drobului se desprind de peretii tavii.

Se taie patratele cand e complet rece.  E bine sa stea peste noapte in frigider si sa se taie a doua zi. Se aseaza pe un platou ornat cu verdeata alaturi de ouale rosii.

Pofta buna!





Sarbatori Pascale!

Anul acesta a fost primul an in care am sarbatorit Pastele departe de casa. Cu toate acestea am reusit sa aducem pe masa cate putin din gustul traditional romanesc.
Menul de Paste a fost unul simplu, cu bucate romanesti, adaptate dupa gustul si preferintele noastre, gatite cu mare drag. Desi masa de Paste se invarte in jurul mielului, noi ne abatem de la aceasta regula in mod constant deoarece eu nu mai mananc de ani buni carne de miel.
Asa ca am avut urmatoarele bunataturi:

  •  drob de pasare cu spanac
  •  chec aperitiv 
  •  ciorba 2 in 1 (de vacuta cu perisoare)
  •  sarmalute in foi de vita
  •  ardei umpluti
  •  cozonaci rasfatati 
  •  pasca cu smantana
  •  pasca cu branza dulce
  •  oua colorate



Aici erau doar rasfaturile dulci care ne-au asteptat cuminti sa venim cu Lumina de la biserica.

O sa revin pe rand cu povestea fiecarei retete in parte cat mai curand posibil.

Hristos a Inviat!