Search This Blog

Monday, April 16, 2012

Drob de Pasare cu Spanac

Pe langa cozonac, drobul este atractia principala a Pastelui romanesc. Si cum mie imi plac bucatele romanesti, drobul nu poate fi decat pe lista de preferate. :) dar doar de pasare.

Rezultatul final arata asa. Fotografia mai intai ca sa va fac pofta.

Avem nevoie de:

maruntaie de pasare, inimi si pipote, cam 400 de gr
carne tocata de curcan, poate fi si de pui - 500 gr
8 ciupercute champignon
spanac verde - 500 gr
ceapa verde - 15 fire
ceapa uscata - 1 buc potrivita
patrunjel verde - 1 leg sanatoasa, chiar 2 daca sunt mai mici
3 oua fierte
4 oua crude
faina de grau - 3 linguri mari cu varf
pesmet - 2 linguri mari cu varf
sare
piper
foi de dafin
1/2 plic praf de copt

Cantitiatile pot varia in functie de preferinte. Daca va place mai carnos, se poate pune mai multa carne, sau poate va plece cu mai multe oua. Se poate pune si ficat de pasare. Eu nu am pus pentru ca nu mananc in perioada aceasta ficat de nici un fel. Dar imaginatia fiecaruia poate aduce modificari si imbunatatiri retetei. Eu am avut o reteta de baza de la mama pe care am adaptat-o pe loc in timp ce il pregateam.

Procesul de preparare e foarte simplu si deloc migalos, in schimb ia putin timp pentru ca unele ingrediente trebuie pregatite inainte de a le incorpora in compozitia finala.

Inimile si pipotele de pasare se spala bine in apa calduta si se pun sa dea un clocot intr-o apa simpla. Aceasta apa se arunca si se clatesc maruntaiele cu un jet de apa. Se pun din nou la fiert, de data aceasta in apa doar cat sa le cuprinda, in care punem sare, piper, o frunza de dafin si la urma cand sunt aproape fierte adaugam putin ulei. Dupa ce au fiert, se scurg si se lasa la racit. Se pot toca la masina de tocat, in robotul de bucatarie sau se pot taia si la cutit daca aveti rabdare si va place sa simtiti bucati mai mari in drob. Eu le-am maruntit la robot si a fost numai bine, se simteau bucatelile in drob.
Cat fierb maruntaiele noastre, pregatim carnita. Tocam ceapa uscata marunt. O punem la calit in foarte putin ulei si picuram si putina apa. Cand ceapa s-a inmuiat, punem ciupercutele taiate cubulete in tigaie si le lasam cateva minute sa le prinda caldura. Urmeaza si carnea tocata. Punem sare, piper, doua foi de dafin si lasam la foc mic sa se patrunda carnea. Sa nu mai aiba culoare roz. Nu acoperim vasul deoarece vrem sa se mai evapore din apa de la ciupercute si carne. Cand e gata se lasa deoparte la racit.
Acum intr-un vas incapator amestecam toate ingredientele: maruntaiele tocate, carnita calita cu ciuperci si ceapa, spanacul tocat, ceapa verde tocata si ouale fierte care au fost si ele trecute tot prin robotul de bucatarie, patrunjelul taiat marunt, ouale crude, faina de grau, pesmetul si praful de copt. Daca vi se pare prea moale puteti sa mai adaugati o lingura doua de pesmet. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Se unge o tava dreptunghiulara de aragaz cu ulei si se tapeteaza bine cu faina. Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor la foc potrivit, 160 grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de min. Intre timp se pregateste o compozitie mai groasa de clatite din doua oua, faina, apa si un varf de sare. Aceasta compozitie se toarna deasupra drobului si se mai lasa la cuptor pentru inca 20 de min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor. Eu imi dau seama cand e copt atunci cand marginile drobului se desprind de peretii tavii.

Se taie patratele cand e complet rece.  E bine sa stea peste noapte in frigider si sa se taie a doua zi. Se aseaza pe un platou ornat cu verdeata alaturi de ouale rosii.

Pofta buna!





No comments:

Post a Comment