Search This Blog

Friday, April 20, 2012

Cozonac Rasfatat

Mmmm.....daca nu ar exista pe lume altceva de mancare decat cozonac, nu as fi necajita... Imi place la nebunie...si de aceea ma bucur nespus de mult ca nu se face chiar atat de usor pentru ca altfel as face mai mereu si cum nu sunt foarte prietena cu sala de fitness ...


Avem nevoie de:


Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 50 gr de drojdie proaspata sau 25 gr drojdie uscata
  • 250 gr zahar
  • 6 oua
  • coaja de lamaie, portocala, vanilie, rom
  • unt 100 gr
  • ulei 100 gr
  • smantana cateva linguri
Pentru umplutura:
  • un iaurt mic
  • o ceasca de lapte
  • stafide
  • cacao
  • nuca macinata
  • rahat
  • crema de ciocolata 
Secretul cozonacului este ca incaperea in care se framanta si se lasa apoi la odihnit trebuie sa fie bine incalzita si ferita de aer rece si de curent. Cozonacul nostru desi frumos si rumen are nevoie de cladurica sa creasca zdravan. 

Faina o cernem intr-un vas incapator unde va ramane alutatul la crescut. La mijloc facem putin loc unde dam drumul la ceasca de lapte clocotit. Laptele il omogenizam cu o cantitate mica de faina pana se obtine o pasta legata ca o maioneza. Lasam sa se raceasca pana ajunge la o temeperatura usor calduta.



Intre timp frecam drojdia cu putin zahar. Daca avem drojdie uscata o dizolvam in putin lapte. 


Se adauga peste faina cu lapte, omogenizam, acoperim cu putina faina in ploaie si lasam sa actioneze drojdia. Cam peste 10-15 minute va creste si va sparge ploaia de faina, semn ca mergem mai departe cu urmatorii pasi.
Cat drojdia noastra isi face de cap, noi ne facem si noi de cap cu restul ingredientelor. Separam albusurile de galbenusuri. Doar galbenusurile le vom folosi la aluat, albusurile le folosim putin mai tarziu la umplutura. Galbenusurile se bat bine cu zaharul pana cand acesta se topeste si devine totul ca o spuma.
Cand drojdia noastra a dat semne serioase de trezire si s-a descotorosit de paturica de faina incepem framantatul propriuzis. Se pun galbenusurile frecate spuma, iaurtul, smantana, o lingurita de sare, coaja rasa de lamaie si portocala, esentele de vanilie si rom si amestecam bine pana cand obtinem aluatul nici prea moale,nici foarte consistent. Daca vi se pare ca e prea multa faina mai adaugati smantana sau chiar putin lapte caldut pana cand toata faina este incorporata in aluat.
Aluatul astfel format se framanta mai bine 1/2 de ora folosind pe rand untul si uleiul pana cand acestea sunt absorbite bine.
Se lasa la crescut intr-un loc caldut mai bine de o ora sau pana cand aluatul si-a dublat cantitatea. Dintr-un kg de faina ar trebui sa ne iasa doi cozonaci zdraveni si putem sa pastram putin aluat si pentru o pascuta.

Cat aluatul sta la crescut noi putem sa pregatim compozitia de umplutura. Nuca macinata, albusurile batute spuma, zahar nu prea mult, cam 3-4 linguri, 2 linguri cacao, esenta de rom se amesteca pana obtinem o pasta pufoasa. Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta si se lasa apoi la scurs. Rahatul il taiem in bucatele mici. Crema de ciocolata, eu am folosit Nutella, se lasa la caldura ca sa devina moale si usor de intins. Toate aceste minunatii delicioase se lasa la indemana ca sa ne fie cat mai usor cand incepem sa modelam cozonacii.

Dupa ce aluatul a crescut se ia din vas si se aseaza pe blatul de lucru pe care in prealabil l-am uns cu putin ulei.       Se mai framanta foarte usor de cateva ori si se imparte in doua parti egale. Fiecare jumatate o mai impartim inca o data in doua parti. Avem astfel patru bile de aluat. 

Luma pe rand cate o parte si incepem sa o intindem intr-o foaie rotunda. 


Lucram cu grija si nu bruscam aluatul ca sa nu se supere pe noi.



Si acum intra in scena accesoriile cele mai importante. 


Mai intai crema de ciocolata, pe care o intindem foarte bine pe toata suprafata foii. Urmeaza compozitia de albusuri de ou si nuca si ii va urma exemplul cremei de ciocolata. Infrumusetam cu bucatele de rahat si stafide aurii pe care le imprastiem peste tot.  

Acum rulam frumos foaia ca pe o clatita si o lasam putin deoparte. Facem exact acelasi miscari si cu a doua bila de aluat. Acum avem doua "clatite". Le asezam una langa alta in paralel si le impletim ca sa se imprieteneasca. Tava de cozonac pe care am unso bine cu unt, va gazdui cozonacul impletit pe care il vom lasa la crescut cam 20 de min tot intr-un loc cald. Al doilea cozonacel va avea parte de acelasi tratament.  Cuptorul se preincalzeste la 180 grade Celsius. Cu 5 minute inainte de a baga cozonacul la cuptor, il vom dichisi cu niste ou batut deasupra. Nu batem oul si il turnam peste cozonac. Batem un ou intreg intr-un catronel, cu ajutorul unei pensule mangaiem usor cozonacelul si presuram o ploaie de mac si il mai ornam si cu 2-3 mieji de nuca. 

Si la cuptor cu ei sa se rumeneasca. Vor sta cam 30- 40 de minute in functie de cuptor. Dupa ce ii scoatem ii asezam pe un prosop curat renuntand la tavi si ii lasam sa se odihneasca pe o parte ca sa nu se lase toata umplutura in partea de jos a cozonacului. Dupa vreo 10 min ii intoarcem pe cealalta parte si ii lasam asa pana se racesc complet.
Cine rezista sa se raceasca de tot va avea parte de un cozonac pufos si care se taie foarte frumos. Cine da orice pentru o felie de cozonac cald, asa cum fac eu se va alege cu un cozonac mai greu de taiat, dar buuuuun de imi lasa gura apa si acum cand scriu despre el. 

 Acestia sunt mini cozonaceii pe care i-am facut in niste forme termorezistente de briose.



  
Va urez spor la cozonac si pofta buna!


No comments:

Post a Comment